Inlägg 2 vecka 47

Hej,

Det blir lite kort inlägg idag. Jag har haft en del annat att fixa. Jag har haft mycket och göra igår. Jag var på juridikkursen. Vi pratade om Förvaltningsprocessen, med andra ord gången vid en överklagan. Det var ganska intressant och givande, men jag insåg vilket jobb det är att överklaga och att jag nog vill ha ett ombud om jag inte kan få hjälp av någon närstående.

Vi fick även pröva och spela rollspel där vi skulle vara både den som överklaga och rådgivare och den som skulle skriva överklagan. Det var ganska kul för mig som är van att hålla på med teater. Dock så var de i min grupp inte lika fascinerade av uppgiften. Men det gjorde inget. De blev mindre nervösa under uppgiftens gång.

På kvällen igår var jag på Öppna Göteborg. Det är DHR Göteborgs tillgänglighetsmöte. Det var ett väldigt givande möte. Vi pratade väldigt mycket assistans. Och om allt stämmer som sas där så verkar det som det kommer en liten ljusning i debatten runt assistans som pågår nu. Enligt en person på mötet som lyssnat på riksdagsdebatten så var de flesta partier positiva till att återställa assistansen dit den var innan alla indragningar började. Det låter väldigt bra. Hoppas bara att det stämmer sen också. Men det tror jag väl. Jag ska höra på debatten när jag har tid, den finns på riksdagens hemsida och varar 90 minuter.

Den tar ju inte jättelång tid men man lär ju inte ha bråttom någonstans när man ska lyssna på den.

Jag blev så glad att det verkar komma lite ljus in i debatten också. Nu har jag ju, som jag sagt i tidigare inlägg, klarat mig på grund av mina stora och omfattande behov. Men det är klart att man går med en stress ändå både för sin egen skull men också för vänner och omgivning. Det är skönt om man slipper det.

Många är till och med oroliga för att institutionsboende kommer tillbaka i någon form om det inte blir en positiv förbättring. Det vore ju fruktansvärt eftersom vi nu har vant oss vid att leva såhär fritt. Men jag hoppas att allt blir bra i slutändan.

Nu drog jag saker och ting till sin spets. Vi får verkligen inte hoppas att det blir så allvarligt. Det skulle inte alls bli billigare för samhället med institutionsboende heller i längden tror jag. Plus att det kommer att bli ett ramaskri så jag tror inte de kommer att kunna genomföra det.

Jag lovade ju att jag skulle skriva vilka böcker jag läst i veckan. Jag har läst ”Håkan Bråkans Busbok” – det är av samma författare som har skrivit Sune. Sören Olsson och Anders Jakobsson. Det är om Sune också men ur Håkans perspektiv. Den var lite rolig. De har skrivit den så att ett kapitel är en månad. Så man får följa Håkan under lite mindre än ett år. Det är ju en barn- och ungdomsbok, men jag gillar ju att läsa sånt. Speciellt av de författarna. Jag har följt dem sedan jag var barn.

Sedan har jag läst ”Kampen om det gyllene ägget”. Det var en jätte kort bok, knappt en timme tror jag. Det var en barn- och ungdomsbok med fantasy.

Jag tycket väl att den var sådär, men jag ska läsa de andra. Det finns några till av samma författare. Det kan vara för att den är kort som man har svårt att skaffa sig någon uppfattning.

Det sista jag vill säga idag är att jag har en hel del och tänka på nu, så om inläggen blir lite mer djupa och filosofiska så är det därför. Men så är det i allas liv ibland. Det är jobbigt när allting kommer på en gång, men det är inte så mycket att göra åt. Även om vi är funktionshindrade så är vi inte förskonade från att ha omständigheter i våra liv som gör att det ibland blir lite tufft. Och ibland har vi till och med mer omständigheter än vad gemene man kanske har. I alla fall en annan typ av omständigheter. Plus de som de utan funktionshinder kan ha. Men jag ska inte klaga. Det var bara för att ni ska ha förståelse för att jag är djup i vissa av inläggen, inte alla.

Jag ska iväg på stresskursen nu snart. Jag berättar mer om det nästa gång. Nästa inlägg kan jag även berätta om hur farmor mår, för jag ska dit och hälsa på imorgon. När jag ringde förut och beställde mat var hon pigg i alla fall. Det är lite häftigt att hon repade sig från förra helgen. Det trodde vi nog inte någon av oss. Man får vara glad och tacksam för det. Nu hinner jag inte skriva så mycket mer tror jag.

Ha det så bra tills vi hörs nästa gång. Om ni vill så har vi en manifestation som heter ”Rädda assistansen” på Järntorget den 3 december klockan 13. Jag tror det är RBU som är huvudarrangör men alla är välkomna. Vi behöver allt folk vi kan få! Man behöver inte ha assistans själv för att gå dit utan bara man vill stötta är man välkommen. Jag ber er dock att dubbelkolla tiden. Datumet är jag säker på men bara så att ni inte går dit på fel tid. Det vore inte så bra.

Ha det nu så bra och hoppas ni står ut med mörkret,

Thompa

Allmänt | | Kommentera |
Upp