Vecka 52

Hej!

Julen har varit bra, men väldigt speciell, för vi har haft bortfall i släkten, så det har varit jobbigt. Det blev dagen innan, alltså den 23:e, det var farmor. Så det blev som jag trodde att jag inte skulle åka dit mer. Men det är skönt i alla fall, för jag känner att jag har gjort allt jag kan och lite till, så dåligt samvete kommer jag inte att ha. Men nu är jag väldigt glad att jag inte har något jobb att ta hänsyn till utan att man bara kan göra det man vill göra och sörja i fred. Vi var ju väldigt nära varandra, så det blir något annat än jag har varit med om tidigare, när det är biologiskt. Min gammelmormor var jag nära också, men då var jag så beredd, så det var inte lika jobbigt ändå, men man får ta det dag för dag och reagera som man gör och inte försöka styra utan bara följa med. Jag kommer gå på demensföreningens anhörigträffar under nästa år i alla fall, för att få lite stöttning i sorgen och sånt. Som det känns nu i alla fall, men jag behöver inte bestämma ännu. Det är många som fortsätter att gå även om den anhörige har gått bort, så jag är inte ensam i så fall. Men det vore skönt om jag kunde gå kvar där lite och inte tappa för mycket sammanhang på en gång. För det är väldigt mycket jag tappar på en gång, dels är det farmor, men sen är det alla andra som jag har träffat på boendet, där farmor har bott också + all personal som var där, som jag tyckte mycket om. Jag har ju varit där så mycket, så jag blev väl nästan en del av inredningen där. Jag har nog inte riktigt greppat det här än, men det kommer väl. Det är i alla fall skönt att det hände när morfar är hemma från Thailand, det har ju varit en stor rädsla för mig att det skulle hända när han är borta, för jag är ju lika nära honom som jag var med farmor, han betyder mycket! Därför är han viktigt i processen. Han åker tillbaka till Thailand den 20 januari och pappa skulle försöka få begravningen innan, det kommer troligtvis att gå att få det i alla fall.

Är det någon som har erfarenhet av att ha en anhörig som har gått bort, om ni har något tips eller nämna erat stöd eller så, så får ni gärna göra det. Bara det är skrivet med respekt, så är jag tacksam.

Men annars så var jul bra. Vi försökte ha en jul, som vanligt. Massa god mat, mormor är kung på julmat! Hon gör väldigt mycket från grunden. Min bror firar alltid jul hemma hos mamma, trots att hans fru firar på annat håll, det beror nog mycket på maten. De har ganska bra upplägg på jul. De är på julafton på varsitt ställe, på juldagen kommer hon till oss och sen åker Jonas till hennes familj på annandagen. Så de är moderna och kan göra saker enskilt. De litar mycket på varandra verkar det som.

Jag fick lite mindre julklappar det här året, men det var nästan skönt, för det brukar vara hysterisk mycket annars. Jag fick fortfarande mycket, men inte så extremt. Jag fick nästan allt som jag hade önskat mig, och sen fick jag några grejor som inte var på listan, men som nog kan komma till nytta ändå. Framför allt fick jag presentkort på Dressmann, så jag kan köpa kostym. Jag har ju en som jag hade på Jonas bröllop men jag vill inte ha samma, det skulle kännas konstigt, tror jag. Det får bli en svart. Får inte glömma köpa en ny vit slips också. Jag hade en, men den fick jag slänga, för jag hade fläck på den som inte gick bort.

Sen fick jag två munkjackor, som är jättemjuka, säkert sköna att ha på sig. En ryggsäck och en ny bag, 1000 spänn från mormor och morfar, som jag kan använda som jag vill. Biopresentkort och ett presentkort från Jonas som jag kan använda på något evenemang. Så det var kul! Jag fick lite andra smågrejor också, men jag orkar inte skriva allt. Jag fick en oväntad julklapp också – jag fick från en som jobbade hos farmor, som jag tyckte väldigt mycket om, det var en massa godis och två örhängen, där ett var med en ängel, som jag tyckte väldigt mycket om. Jag får utmana mig själv och sätta i dem, för jag hatar att byta, för jag tycker det är obehagligt, men nu får jag väl utmana mig. Jag vet inte om jag hinner komma in nästa vecka, det beror på, för jag ska skriva begravningstalet då, men jag har två timmar på mig, så jag hoppas jag ska hinna båda två. Det beror på hur det går att skriva det, för det måste bli bra – det är viktigt! Jag har skrivit såna tal innan, men inte till nån som jag står riktigt så nära, jo, en gång tidigare, men det känns ändå väldigt konstigt, så därför måste jag förbereda mig mentalt, tror jag. Begravningen är ju inte ännu, så jag har tid på mig.

För att prata om något annat, så spelade vi spel på juldagen allihopa – så vi var 8 st som spelade, det var kul! Vi spelade ett spel som heter ”5 sekunder”. Det går ut på att nån läser ett kort och sen ska man säga tre grejor på 5 sekunder som har med den grejen att göra. Det var skitkul! Men vi spelade ändå i par, eftersom vi var så många. Egentligen så ska man spela en och en, och då kan jag tänka mig att det är svårare. Jonas och Sofia vann 4 gånger av 4, det tyckte jag var lite orättvist, men det har väl med att göra att de är så samspelta, så det är ju lite vackert också att det är så. Det spelet ska jag nog ta med hem fler gånger, för det var lätt för alla att vara med på. Det kan jag rekommendera, det var roligt, men man får ha med sig att dt blir stressigt! Jag tror att det är samma bolag som har gett ut ”Med andra ord”, för det är samma symbol på kartongen.

På annandagen var det hemfärd, det gick bra. Det blåst tydligen en del, men jag märkte inte det, för jag sov. Men det var chauffören och min pappa som sa att det hade blåst. Men jag märkte, som sagt var, ingenting! För en gång skull, när jag skulle tillbaka till Göteborg, så fick jag åka direkt, utan samåkning – det var ovanligt! Det var värre när jag skulle åka till mamma, då fick jag åka en väldigt ologisk samåkning. Men det var jag som var kanske lite för snäll, men jag tyckte så synd om tjejen, för hon hade lite svårigheter att åka bilen, så jag sa att de kunde lämna henne först. Det kanske inte var så smart, men, men det fick bli så, när snällheten talar.
Vi hade väldigt mycket grejor med oss, båda två, så det blev full buss, men det gick bra i alla fall. Jag är impad av den taxichauffören, att han fick in alla grejor! Jag frågade honom vilket datum man ska åka, för att slippa det värsta samåkningskaoset, han prata om den 20:e, så det kanske jag ska göra nästa år, jag får se. Det var i alla fall skönt att komma hem till mamma ett par dagar ändå, typ ”minisemester”! Fast man blev ju mer nedstämd än vad man hade räknat med, men det hade varit konstigt om jag inte hade reagerat. Men farmor hann i alla fall få sin julklapp, för de öppnade den i förtid. Det känns bra, det var gosedjurselefanten, hon verkade tycka bra om den, så det är bra! Utan att säga för mycket, så kommer hon att få glädje av den i alla fall. Den var stort stöd för henne när hon hade ont, sa mamma, så det var bra! Tyvärr hann hon inte döpa den, men det gör inget. Det var bra att hon tyckte om den i alla fall.

Av förklarliga skäl så har det inte blivit några böcker lästa, för jag har inte kunnat fokusera på det. Så jag har inget att rapportera om det, mer än om jag håller på med en bok om prinsessor i Skandinavien, men jag har inte kommit så lång, typ halva. Men jag prioriterar inte läsningen nu heller, utan det får ta den tid det tar att läsa.

Jag har inte varit på någon bio heller, men nästa bioprojekt är i alla fall, den nya tecknade Tjuren Ferdinand, kanske på nyårsafton, eftersom min planer nu är grusade där. Sen vill jag se Monky, en ny familjefilm, som kom den 22:a december och Ted, om Ted Gärdestads liv, den kommer den 3:e januari.

Sen ska jag börja bowla igen. Den här terminen har jag knappt bowlat, eftersom jag behövde få färdtjänstresorna att räcka. Nästa år får jag 318 nya resor, så det känns skönt att slippa räkna, till att börja med i alla fall, sen kommer jag säkert sitta där i november och räkna i alla fall, men det är så det är. Men jag kan tänka mig att jag inte behöver börja räkna förrän november, så det blir ändå lite vila från det där.

Nu i december har jag säkert sått över vissa saker som jag egentligen hade velat göra, för att få resorna att räcka, och det tycker jag är fel. Jag tycker att färdtjänsten måste kolla på en annan lösning, men jag är glad att man får åka riksfärdtjänst fritt, till de orterna man har och inte är begränsat. Man får vara glad för det lilla ibland.

Det blev väldigt blandade känslor i det här inlägget och jag antar att det kommer vara så ett6 tag men jag hoppas ni har förståelse och ni säger till om jag blir för djup. Sen tror jag att jag kanske kommer använda min andra blogg också, för den använder jag för att skriva till mina vänner om har gått bort, så jag kanske delar upp det. men då gör jag en kommentar, så ni kan gå in till den andra bloggen och läsa. Blogg jag har som heter ”Rikards himmel”, men den ligger också här, så jag antar att det är samma adress. Jag ska kontrollera det.

 

Ha det så bra, jag hoppa att jag hinner komma in nästa vecka igen.

Hoppas julen var bra för er alla och att ni fick många fina paket och fin samvaro med familj.

Thompa

Allmänt | | Kommentera |
Upp