Inlägg 1 vecka 26

Hej! Den här veckan har jag varit lite trött. Jag var lite sjuk i tisdags, men nu är det bättre. Jag lyckades med konststycket att bara sova tjugo minuter på hela natten. Jag trodde det var omöjligt, men tydligen inte. Så det blev bara att kolla på film hela den dagen, jag orkade inget annat. Så jag kollade igenom alla de gamla avsnitten av Saltkråkan på en dag, då är man koncentrerad! Det är tretton stycken.

Sedan på onsdagen var det bättre, så då var jag i Onsala och hälsade på en vän till mig som är på semester på Strannegården. Det är ett ställe som Neuroförbundet driver, det är typ som Sommarsol men enklare standard. Det är ganska trevligt där, fast jag vill inte sova över natten där, för det är så nära hem. Jag åker hellre fram och tillbaka över dagen. Onsala är inte så långt härifrån, det är några mil bara. Det tar lite mindre än en timme att åka dit. Men det är väldigt fin natur där, och väldigt lugnt. Så man blir väldigt avkopplad från vardagen om man är där.

Vi gjorde inte så mycket den här gången mer än att prata och så. Men när jag kommer dit vecka 30 och hälsar på, så ska vi göra armband som man kan skriva olika grejer på med bokstäver. De har konstinriktning på det stället oftast. Förra gången jag var där, för två år sedan, så gjorde vi Pride-flaggor, för de skulle ha utställning i slutet av veckan. Det är ganska billigt att vara där. Jag vet inte vad det kostar för en hel vistelse, men vi betalade 150 kr för en hel dag med all mat och fika. Det enda man måste tänka på är att man ska vara medlem i Neuroförbundet, NHR hette det ju förut.

Vi hade tur att det inte regnade, och att det var ganska fint väder. Annars tror jag det blir ganska tråkigt där om det är tråkigt väder, det bygger ganska mycket på att vara ute. De har en pool också, så när jag kommer vecka 30 ska jag ta med mig badkläder. Men deras kock är nog rädd för mig, för den personen är alltid ledig när jag kommer J! Vartenda år när jag kommer så är kocken ledig eller sjuk! De säger att det brukar vara bra mat där, men eftersom kocken är ledig så har jag inte samma erfarenhet. I onsdags var det ok, men vissa år har jag fått konstig mat när jag har kommit. Men jag överlever ändå, mat är inte allt. Jag funderar på nästa sommar, om jag ska boka in mig två veckor där för att slippa vara så mycket i stan. Då får jag se om jag åker fram och tillbaka eller om jag bor där. Det beror lite på, det är ju anpassat, men inte lika bra som Sommarsol. Jag planerar att åka dit också. Jag är rätt kräsen om jag ska sova någonstans. Men man kan ju åka över dagen, som sagt, det går ju bra.

Jag har vilat mycket den här veckan, som sagt, så jag har haft Disney-maraton när jag har kollat på film. Så jag tror jag har sett sex eller sju Disneyfilmer på två veckor. Jag köpte ju ett nytt Disney-lager igen i Ullared. De hade många av de gamla klassikerna som jag har sett när jag var barn också. Det är kul att ha dem även om de kostar lite. Men på Ullared är det ju inga priser att tala om, så där kan man ju handla som man vill.

 Jag var med en kompis i stan i början av veckan och åt lunch, och när vi var nöjda var vi i några affärer och kollade lite. Och hon tycker väldigt mycket om väskor, så då var vi och kollade i en affär som bara har väskor. Jag hittade en resväska där som jag tyckte väldigt mycket om, men när jag såg prislappen så ändrade jag mig. 1700 kronor för en resväska, det känns lite magstarkt!  Den var väldigt snygg i och för sig, det var en karta över Europa på den. Sedan hittade jag en mindre variant av den väskan, och då tändes ett litet hopp om att den var billigare. Jag tror den var 200 kronor billigare, så det hoppet dog rätt fort igen! Men jag får se om jag kan spara ihop till en, det beror på vad jag får för andra utgifter. Det vore kul att ha en fin väska, för jag planerar ju några resor nu. Jag vill till Cypern och till Thailand, Thailand är ju mitt livs mål. Kanske när jag fyller 35, att jag firar 35-årsdag i Thailand, vi får se. Men det vore i alla fall kul att ha en fin, lite halvsnobbig väska. Vem vet, det kanske blir Ullared på det med. Jag var på väg att köpa en väska där, men jag förstår inte, det fanns inte utrymme i vår kundvagn! Jag hade handlat så mycket redan, så det var trångt. Det var nog bra i och för sig, för jag kunde ändå inte bestämma mig för vilken färg jag ville ha. Så om jag hade köpt den ena färgen, så hade jag säkert velat ha den andra sedan ändå. Plus att en av mina assistenter köpte en flamingo som hon kunde ha och flyta på i sin pool. Den var jättefin, men den var stor. Den såg ut som en äkta flamingo.

Jag och min assistent var och bowlade igår. Det var kul, för jag har inte bowlat på två veckor eller så. Sist jag bowlade var innan Jonas bröllop. Det gick ganska bra igår, jag gjorde bara en eller två serier som var under 100 poäng. Det är mitt mål att alltid komma över 100 poäng eller mer. Får jag 99 så är jag inte glad. Men det var kul också, för den assistenten är ganska duktig på att bowla, och jag vann en serie över henne med 20 poäng. Så då var jag glad! Vi har ganska bra kontakt, så vi retas lite med glimten i ögat ibland. De känner ju oss på bowlinghallen. Så jag gick runt och sa till alla att jag hade vunnit över henne. Jag var väldigt snabb också att poängtera att det var med 20 poäng. Jag firade in det med en hamburgertallrik också. Jag ska bowla idag om jag orkar och hinner när jag har skrivit färdigt, annars får det bli på måndag.

De hade gjort om lite i bowlinghallen och ändrat designen på banorna, så det var snyggt. Det enda tråkiga var att det var något strul med käglingsmaskinen igår, så ibland kom det inga käglor, så vi fick gå och säga till ganska ofta att de skulle sätta upp nya. Men det var ett smidigt sätt att fuska, för om man slog klotet ändå så räknades det som strike. Så det gjorde vi en gång var, men sedan var det inte kul längre. Hoppas de kollar upp den, så den slutar strula. Men de brukar hålla efter ganska bra. Det är därför jag gillar att vara där och träna. Sedan är de väldigt trevliga också. Det var bara det att när jag kom igår, så hade den ena rampen som jag skjuter iväg mitt klot på gått sönder. Men det finns två kvar, hoppas bara de håller. För det är ju ganska sårbart om de bara har en. Då måste jag ju vänta om den är upptagen. Annars får man dela på den, och det är ju inte så lätt. Får hoppas de köper nya om det behövs. Jag vet inte vad de kostar, men de är nog inte jättebilliga.

Jag vill träna själv den här höstterminen också, men sedan vill jag gärna hitta en klubb med andra funktionsnedsatta, så jag kan tävla också. Jag mejlade ett ställe och frågade, men jag fick inget svar därifrån. Så de kanske har slutat med den klubben för funktionsnedsatta där, jag vet inte. Men om det är någon som har ett bra tips på en klubb så får ni gärna säga till, så jag får något uppslag på var jag kan träna. Jag kan ju visserligen träna mot en ”vanlig” spelare också, men jag vet inte hur mycket det spelar in att jag är synskadad. Så jag vet inte om det blir riktigt rättvist och jämförbara förutsättningar. Jag skulle kunna testa i så fall, om jag inte hittar någon funkisklubb. Jag vet inte, men jag antar att det är lite skillnad på pris också, för att var medlem. Man är inte direkt miljonär när man har sjukersättning. Visserligen fick jag en höjning nu, men det gör mig fortfarande inte rik, om man säger så. Men det var jättekul att få en höjning, och att de försöker göra det lite bättre för oss. Sedan fick jag tillbaka på skatten också, lite över femhundra, så det var inte illa!

Jag var på biblioteket igår också efter att jag hade bowlat. Så jag laddade upp nu för sommaren med böcker. Man tänker att man inte ska låna så mycket, men jag kom ut med elva böcker, så det lyckades väl inte så bra, kanske. Fyra böcker var av min favoritförfattare Danielle Steel. Jag älskar hennes böcker, så det var kul att jag hittade några stycken. Så det går fort för mig att läsa dem även om de är långa, för jag sträckläser dem oftast. Jag har inte läst så många, men alla som jag har läst har berört mig väldigt mycket. Jag tror att jag har läst fem eller sex, man jag tror att hon har skrivit typ trettio eller fyrtio böcker. Så det finns en del att välja på. Enda nackdelen med dem är att det finns  inte så många på Storytell, några stycken bara. Jag funderar på att mejla till Storytell sedan när jag har skrivit färdigt här, och fråga om de kan fixa dem. Det går visserligen bra att låna på biblioteket också, men på Storytell slipper man ju lånetiden, och att det blir förseningar och så. Då kan man läsa helt i sin egen takt. Det är ju inte säkert de kan ordna det, de kanske måste ha avtal med bokförlaget, men jag kan ju i alla fall mejla dem och fråga det. För jag skrev ju till dem och sa att jag hade läst alla Sune-böcker, och att de gärna får lägga ut lite fler. Och det gjorde de ju, även om det går lite långsamt. Jag vet inte om det är att de bara får ha ett visst antal böcker av en författare. Men det finns ju flera tusen böcker där, jag tror inte det går någon nöd på mig om jag får välja en annan författare heller. Det är bara att man blir lite bortskämd med att slippa låna böcker på biblioteket, men det är ett i-landsproblem.

Men nu fick jag ju veta igår att jag inte måste komma till biblioteket och lämna dem, jag kan lägga dem på postlådan om jag sätter en adresslapp på emballaget. Jag frågade om de hade haft problem med Postnord, att det inte kom fram och så. Hon sa att de hade haft lite problem, men om jag postat böckerna så är det inte mitt problem, utan deras problem att ta reda på boken. Men jag tror att jag kommer att åka dit i möjligaste mån, men det är en bra service, och det är bra att veta att man kan göra så. Sedan finns ju bibliotekets app med talböcker i, den heter Legimus. Det är smidigt, för då kan man läsa direkt på sin platta. Jag har testat den lite, och jag har inte jättelätt för att hantera den med min synskada. Så jag fortsätter nog helst med Storytell, för det tyckte jag var lättare. Visserligen är Legimus gratis, och Storytell kostar ju lite, men det gör inget. Plus att på bibliotekets app är det bara neutrala inläsare. På Storytell har de skådespelare som läser in, så det är lite skillnad på kvalitet. Men Storytell är inte så dyrt, jag betalar 600 spänn för ett halvår.

Den här veckan har jag läst en serie som Storytell själva har givit ut, den heter Seger. Den är i nio delar, varje del är ungefär två timmar. Det är en kriminalgåta, den handlar om en kille som man tror har mördat en tjej som han hade en relation med. Men vartefter serien går så blir det bara mer och mer konstigt. Det visar sig att han inte har begått mordet. Det är en annan person som gjort det och vill skylla på honom. Så han har varit 37 år i rättspsykiatrisk vård utan att ha gjort något. Han var lite udda när han var barn, och därför är han väl lätt att skylla på. Den var väldigt bra. Tur att det bara var en påhittad serie, så det inte var på riktigt. Men tyvärr tror jag det är vanligare än man tror även i verkligheten. De serierna som Storytell själva ger ut är ofta bra, i alla fall de som jag har läst. Vad jag förstod var detta första säsongen av Seger, och att det ska komma fler av den, men att det tar typ ett år eller så. Jag tog ”Bevaka serien”, så det kommer ett mejl när det kommer nya böcker hoppas jag. Men läs den gärna om ni har tid och lust, jag kan verkligen rekommendera den.

I helgen ska jag inte göra så mycket mer än att åka till en kompis och hälsa på, och kanske gå på en film, antingen ikväll eller på söndag, jag får se. Jag har inte varit på bio på några veckor nu, jag har varit lite för trött. Men snart kommer ju Apornas planet. Då ska jag gå, för de filmerna har jag gillat allihop. Så den är nog bra, det är bara att det är så mycket detaljer, så jag misstänker att den har varit dyr att spela in.  Så jag misstänker att priset på biljetterna är därefter. Men jag har ju pensionärsrabatten, så jag klarar mig. Jag är inte ålderspensionär, men eftersom jag har sjukersättning så får jag det ändå.

För er som har sjukersättning, så finns det ett kort som ger billigare priser på biljetter och sånt. Jag tror man ska få ett sådant kort automatiskt när man får sjukersättning, men jag säger det här ifall det inte alltid fungerar. Det är ganska mycket rabatt, så det gör ganska stor skillnad, i alla fall på bio. Sedan tror jag det finns andra grejer som också är billigare, men det är bio jag känner till och vågar uttala mig om. Så det är ett tips att skaffa ett sådant kort om ni inte redan har det. För jag tycker att eftersom vår ekonomi oftast är ganska ansträngd, så ska man ta de förmåner och den hjälpen som finns för att kunna ha ett så gott liv som möjligt. Men det är ju bara min åsikt, sedan gör ju var och en som den vill.

Jag hade en lång period när jag tyckte att det var genant att säga att jag hade sjukersättning, så därför struntade jag i de rabatterna. Jag tror det var nästan ett år jag gjorde så. Men sedan när jag läste på om det så upptäckte jag att det gjorde ganska stor skillnad, så då svalde jag den stoltheten, motvilligt men ändå.

Nu har jag inte så mycket mer att säga idag, jag har lite annat att göra nu. Jag ska kolla upp om jag kan mejla Storytell och så där. Ha en lugn och skön kväll, så kommer jag in i början av nästa vecka igen. Hör av er om det är något, antingen i en kommentar eller på mejl, det gör ni som ni vill. 

Allmänt | | Kommentera |
Upp